4.8.12

Pulpety indycze z pure selerowym

Dzisiaj w końcu udało mi się znaleźć czas na dłuższe gotowanie, strzelanie fotek oraz stworzenie tego wpisu, dzięki czemu będziecie mogli poznać sposób na przepyszny i zdrowy obiad pochodzący z przepisów, które dostałam od Pani Beatki z Natur House :)


Pulpety indycze z pure selerowym

Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 300 g selera (może być z nacią)
- jajo
- papryka (czerwona i żółta)
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Seler umyj, obierz i pokrój razem z nacią. Wrzuć do wrzącej i posolonej wody. Gotuj kilka minut.






















Do mielonego mięsa dodaj jajko i posiekany koperek z pietruszką. drobno pokrojoną paprykę i wymieszaj.






















Masę przypraw solą i pieprzem (sprawdź czy Twoje mielone mięso nie zostało już wcześniej posolone). Uformuj z masy kulki zwilżonymi w wodzie rękami.






















Gotowe kulki wrzucaj do wrzącej wody z selerem (seler mi się w tym czasie ugotował, więc go wyciągnęłam i miałam więcej miejsca na pulpeciki).  Gotuj przez 20 min. Po ugotowaniu wyciągnij pulpety, a seler z nacią zmiksuj ze szklanką wywaru przyprawiając do smaku.




















Podczas gotowania się pulpetów pokrój paprykę oraz cukinię w kostkę, dodaj ząbek lub dwa czosnku, popieprz (jak musisz to posól) i podsmaż chwilkę na odrobinie oliwy.



















Na gotowych warzywach (powinny być chrupiące) ułóż pulpecikowe kulki i udekoruj je pure z selera (jeśli dodasz mniej wywaru będzie pure, jeśli więcej - wyjdzie sos).



















Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Ciekły ten mus selerowy...

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekły czy nie - zjaaaadłabym ;x

    OdpowiedzUsuń
  3. To, jaki jest zależy od ilości wlanego wywaru - ja miałam dość gęsty :)

    OdpowiedzUsuń